Bouwkundige elementen

Bij het maken van een ontwerp voor uw tuin houden wij ook rekening met eventuele bouwkundige elementen in de tuin. Dit kan een functioneel element zijn zoals een garage of een schuur. Het kunnen ook elementen zijn met een duidelijke esthetische waarde, bijvoorbeeld een pergola of prieel. Ook het plaatsen van wellness elementen behoort tot de mogelijkheden, denk hierbij aan zwembaden, sauna’s en jacuzzi’s. Hieronder een opsomming van een aantal beeldbepalende elementen:

 

Verhogingen, verdiepingen en grondkeringen: Deze kunnen noodzakelijk zijn als de situatie in de tuin hier om vraagt. Ook is het mogelijk dit te creëren, zodat een aantal borders hoger komen te liggen. Voor het winterbeeld in een grotere tuin is dit een aanbeveling. Kleinere tuinen zijn hier wat minder geschikt voor. Het behouden van de optische ruimtewerking is dan belangrijker.

Priëlen en Pergola’s: Deze zorgen voor hoogte elementen in de tuin. Dit is van belang bij het creëren van dieptewerking. Hier tegen aan kunnen eventueel klim- en leiplanten worden geplant. Op deze manier kan dit een natuurlijke schaduw vormen voor het terras op het zuiden. Deze constructies vragen wel veel aandacht en moeten dus goed worden geïntegreerd in het ontwerp van de tuin.

 

Schuurtje of tuinkast: Dit is praktisch voor fietsen, speelgoed van de kinderen en/of tuinmeubels. Deze kleinere elementen kunnen worden weggewerkt met beplanting, bijvoorbeeld achter een haag of donker worden geschilderd of gebeitst. Hier door valt het minder op. Een tuinhuis is meestal een verblijfsruimte in de tuin. Deze mag gezien worden. Een vergunning kan hiervoor noodzakelijk zijn.

Speeltoestellen: Voor het vermaak van uw kinderen kunnen speeltoestellen een uitkomst zijn. Hiervoor kan een apart gedeelte in de tuin worden gebruikt. Een lage haag tussen de terrassen en het speelgedeelte is een goede oplossing om deze twee gedeeltes te scheiden. U houdt dan zicht op uw kinderen, maar scheidt dit specifieke gedeelte toch goed af. Een verplaatsbare zandbak, die is af te sluiten, is ook praktisch. Wordt hij niet gebruikt, bergt u deze op en in het voorjaar vernieuwd u heel gemakkelijk het speelzand. Andere voorbeelden zijn: schommels, trampolines en klimtorens.

Zwembaden: Een onderdeel in uw tuin waarbij de plaats essentieel is. Hiervoor moeten elektriciteitskabels worden aangelegd tijdens de aanleg. In het ontwerp kan met de plaats van de kabels rekening worden gehouden. Maak voor een goede oriëntatie meerdere afspraken bij gerenommeerde bedrijven. De kosten en kwaliteit van zwembaden lopen sterk uiteen.

 

Jacuzzi: Een goed voorbeeld van wellness in uw tuin is het plaatsen van een jacuzzi. Een jacuzzi neemt minder ruimte in beslag dan een zwembad en is vaak warmer van temperatuur. Voor de verwarming moet rekening worden gehouden met het aanleggen van een stroomkabel naar de meterkast.

Vijvers: Het is verstandig om een vijver dicht bij een terras te plaatsen. Er valt veel te zien in en om de vijver. De beste plaats voor de vijver zelf is in de halfschaduw. Een vijver is een aanzienlijke investering in de tuin, maar gaat jaren mee.

Bekijk ook