Bestratingsmaterialen

Bestrating is één van de belangrijkste onderdelen van de tuin. Door de vele materialen die worden aangeboden, is het maken van een keuze soms lastig. De volgende informatie kan bijdragen in de afweging.

De kleur en uitstraling van uw gevel. Woont u in een jaren 30 huis dan harmoniëren moderne materialen niet altijd goed. U kunt zich dan het beste oriënteren op gebakken materialen of natuursteen. Bij een wat jonger huis heeft u ook de keuze uit bestratingsmaterialen, die een modernere uitstraling hebben. Dit kan beton zijn, maar natuurlijk ook de nieuw gebakken klinkers.

 

Klinkers, tegels of een combinatie van beide. Klinkers kunnen verdeeld worden in twee soorten, de wat meer voordelige betonklinkers, die in alle maten en kleuren verkrijgbaar zijn, en de hardgebakken klinkers, in de oude handvorm of als nieuw gebakken klinker. Door het bakproces is de hardgebakken klinker minder gevoelig voor invloeden van het weer. Deze klinker behoudt altijd zijn kleur.

De hardgebakken klinker is door zijn kwaliteit wel duurder in de aanschaf. Er zijn drie maten die het meest worden gebruikt: De waalformaat klinker (vijfduimer), dikformaat klinker (zevenduimer) en de keiformaat klinker (tienduimer). De hoeveelheid duimen refereren aan de breedte van de klinker in centimeters. Neem een aantal klinkers mee naar huis als voorbeeld om de juiste keuze te kunnen maken. Tegels kunnen worden verdeeld in twee soorten, betontegels die in alle maten en uitvoeringen verkrijgbaar zijn en de natuursteen tegels. Neem een voorbeeldtegel mee naar uw tuin om de juiste keuze te kunnen maken. Bij tegels ligt de meterprijs lager dan bij klinkers.

 

Maximaal drie verschillende materialen. Zoek voor uw tuin niet teveel verschillende materialen uit, wanneer u rust in de uitstraling van de tuin wilt. Natuurlijk is het gebruik van een verharding van split, grind of keitjes ook een optie.

De manier waarop de bestratingsmaterialen in uw tuin worden gestraat, heeft een grote invloed op de uitstraling. De richting waarin de bestratingsmaterialen gelegd worden, brengt een bepaalde ruimtelijke werking tot stand. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld een rand om uw terrassen te straten in een andere kleur. De terrassen krijgen zo een eigen karakter tussen de overige bestrating. Selecteer een maat tegel die passend is bij de afmeting van uw terras. Een terras welke voornamelijk uit hele tegels bestaat, heeft een meer rustige uitstraling. Ook voorkomt u overbodig zaagwerk om de tegels passend in uw terras te verwerken.

 

De dikte. Wanneer tegels of klinkers gebruikt worden voor een oprit moeten de klinkers minimaal 8 cm dik zijn en de tegels minimaal 5 cm. Voor de terrassen en paden kan dit minder zijn.

Alle vormen van bestratingsmaterialen worden opgesloten met behulp van opsluitbanden of koprollagen (klinker rechtop in de grond). Wanneer dit niet wordt toegepast, kan de bestrating gaan verzakken of uit elkaar gaan lopen. Bij bestratingshandel Kippersluis kunt u zich oriënteren op verschillende materialen.

Bekijk ook